Over Mirjam

Mirjam en Basanos Coaching en Mediation

Ruim twintig jaar heb ik in het onderwijs gewerkt. Eerst als docent Nederlands, Nederlands als Tweede Taal en Maatschappijleer en daarna als supervisor, trainer coaching vaardigheden en docent sociologie aan verschillende hogescholen.

In mijn loopbaan is begeleiding steeds een belangrijkere plaats in gaan nemen. Dat is ook de reden dat ik naast mijn werk in het onderwijs Supervisiekunde (Begeleidingskunde) heb gestudeerd. Als trainer  communicatieve vaardigheden heb ik bij HBO SJD mediation trainingen gegeven. Sindsdien is ook mediation belangrijk voor mij geworden als verbinder.

Toetssteen voor klanten

De naam Basanos is al enige tijd geleden in het vizier gekomen als naam voor een eigen praktijk in de toekomst. Tijdens een supervisiebijeenkomst zei mijn opleider over mijn manier van supervisie geven: “Je bent een soort “basanos” voor je supervisanten” (dat zijn diegenen die begeleid worden door een supervisor).

Basanos is Grieks en is oorspronkelijk een toetssteen om te kijken of een metaal van echt zilver, of goud is. Het begrip Basanos heeft ook te maken met waarheidsvinding en wel met betrekking tot je manier van leven.

Kijken naar jezelf met vragen

Kijken naar jezelf met de vraag:  wat doe ik, wat wil ik, wat kan ik, wat voel ik?  Zijn  de antwoorden op deze vragen met elkaar  in overeenstemming? Doe ik wat ik wil? Kan ik wat ik wil? Komt mijn gedrag overeen met wat ik denk,  voel, of wil?

Symbool voor zelfonderzoek

De toetssteen staat voor mij symbool voor dit zelfonderzoek. Komt mijn levensstijl overeen met wat ik wil, voel, doe en denk? Je geeft vorm aan je leven door bijvoorbeeld het vinden van toetsstenen, basanos, en maakt daarbij een indeling tussen wat volgens jou goed is of niet.

Stap voor stap je doelen behalen

Als begeleider (coach, of supervisor) ben ik een toetssteen om jouw vragen samen met jou  tegen het licht te houden, zodat je gericht werkt aan je persoonlijke doelen en die stap voor stap behaalt en uiteindelijk je eigen toetssteen bent!

Dat geldt ook als jullie bij mij komen voor mediation over een kwestie waar jullie gezamenlijk uit willen komen. Jullie houden jullie relatie en situatie tegen het licht, want jullie willen dat jullie relatie verbetert. Het doel is dat er een situatie ontstaat die voor beiden (en eventueel jullie kinderen) aanvaardbaar is.